Alternative garn, Siste nytt

Hvilke garn kan erstatte Lettlopi?

Lurer du på hvilke garntyper som kan erstatte det islandske garnet Lettlopi? Her får du våre beste tips!

På grunn av en langvarig produksjonsstans hos leverandøren av Lettlopi, Ístex, er det utfordringer med å få tak i denne garntypen. Nå er heldigvis produksjonen gjenopptatt, men det er mange som venter på levering, og vi vet heller ikke i hvilken rekkefølge fargene produseres.

Derfor er det greit å se på noen alternative garn som kan erstatte Lettlopi. Og du, husk at du alltid kan spørre oss om du lurer på hvilke andre garn som erstatte hverandre, ønsker hjelp med farger, strikkefasthet eller lignende!

Hva er Lettlopi?

Lettlopi er et garn som er spunnet av 100 % ren, islandsk ull. Strikketøy av Lettlopi blir lette, myke og delikate, i tillegg til at det egner seg veldig godt til vårt klima. Ikke rart det er populært!

Men hva gjør du når det er vanskelig å få tak i Lettlopi? Du kan strikke med alternative garn!

Hvilke garn kan erstatte Lettlopi?

Garntypene Varde og Vidde fra Hillesvåg kan erstatte Lettlopi. De har tilsvarende strikkefasthet og de to kan også kombineres for et enda videre fargespekter. Dobbel tråd Plötulopi kan også erstatte Lettlopi. Les mer om de ulike under.

Varde kan erstatte Lettlopi

Varde er et glansfullt, mykt og luftig håndstrikkegarn. Det er laget av ull fra norsk pelssau, og har en vakker dybde i fargen. Farge 2115 er pelssauens naturlige farge og de 33 andre fargene er farget på denne.

Vidde kan erstatte Lettlopi

Vidde er spunnet av lamull, i en unik blanding av hvit lamull og grå pelsull. Fargeserien til Vidde lamullgarn består dessuten av kun GOTS-godkjente fargestoff, som gjør det til et bedre valg både for naturen og for brukeren.

Dobbel tråd Plötulopi kan erstatte Lettlopi

Plötulopi er også 100 % islandsk ull fra samme fabrikk som Lettlopi og Alafosslopi. Selv om de henger etter med produksjon i Lettlopi og Alafosslopi, har vi ofte det meste av Plötulopi på lager. Denne kan fint strikkes med dobbel tråd for å erstatte Lettlopi, gjerne i mønster. Vi har selv erfart at dette er like pent og holdbart etter strikk.

Det er viktig å huske på at Plötulopi er svært skjørt å strikke med. Det trengs litt tålmodighet i starten, da garnet ikke er spunnet. Til gjengjeld er garnet lett å spøte og resultatet er råfint og absolutt verdt det!

Perfekt for Matoaka, Hopi, Takotna, Riddari og flere

Flere influensere og designere har tatt i bruk norsk og islandsk ull i sine design. Vi har gode og kjente oppskrifter som passer Lettlopi, Vidde og Varde. Svært populære design er blant annet fra Linka Neumann, også kjent som Valleyknits. Hun har skrevet bøkene Villmarksgensere 1 og 2 samt Villmarksinteriør. Linka Neumann har blant annet designet Matoaka, Hopi, Takotna med flere. Vidde er et populært garn å bruke til Villmarksgensere. Linka Neumann har selv brukt det i mange av oppskriftene sine.

Vi fører også gode og kjente design fra Ístex som har de mer klassiske islandske designene med rundfelling, som Riddari, Spor, Afmæli osv.

Strikkepinner og strikkefasthet

Alle nevnte garnalternativer anbefales på samme pinnestørrelse, fra 3,5-5 mm med en strikkefasthet på 16-19 masker. Pinnene du velger avhenger ikke bare av hva som er anbefalt i oppskriften, men også hvordan du strikker. Derav begrepet «veiledende pinner» som det ofte står. Det er fordi dette er utgangspunktet, men så må du selv sjekke din strikkefasthet.

Foto: Linka Neumann.

Lag en prøvelapp

Mange strikker ulikt fra garn til garn, noen strikker alltid fast, andre løst. Dersom du for eksempel strikker fast, må du øke pinnestørrelsen for å nå strikkefastheten. Dette kan du sjekke ved å strikke en prøvelapp. Vi anbefaler alltid å legge opp 10 masker mer enn det strikkefastheten sier og så strikke 10-15 cm. Da kan du telle maskene innenfor 10 cm midt i lappen. Om antallet masker stemmer med strikkefastheten er du i mål. Om ikke, må du justere til tynnere eller tykkere pinner.

Mange strikker uten å sjekke. Ofte kan det gå bra, men du risikerer også at plagget blir altfor stort eller altfor lite i forhold til plaggets mål. Plaggets mål i oppskriften stemmer kun dersom din strikkefasthet svarer til den i oppskriften.

Bonustips: bruk dobbel tråd til å erstatte Alafosslopi!

Strikker du med dobbel tråd, kan du også bruke Varde, Vidde og Lettlopi som en erstatning for populære Alafosslopi! Lurer du på hvilke andre garn som kan erstatte Alafosslopi?

Her kan du se garn som kan ersatte Alafosslopi.

Relaterte Innlegg