Alternative garn

Alternative garn til Alafosslopi

Som du kanskje er kjent med, har det i lang tid vært problemer med å få tak i det populære islandske garnet Alafosslopi. Derfor er det greit å se på noen alternative garn som kan erstatte Alafosslopi. Her får du våre anbefalinger.

Grunnen til at vi har problemer med å levere nok Alafosslopi er at leverandøren Ístex hadde full stans i produksjonen sin i 6 måneder. Nå er de i full gang igjen, men det er mange som venter på levering, og vi vet ikke i hvilken rekkefølge fargene produseres.

Hva er Alafosslopi?

Islandsk ull er noe helt for seg selv. Plaggene blir varme, samtidig som de puster og er lette. Vil du ha et vakkert plagg som tåler den nordiske kulden, er Alafosslopi et godt valg.

Men hva gjør du når Alafosslopi omtrent ikke er å få tak i? Frykt ikke, vi kan hjelpe deg med noen skikkelig gode erstatninger!

Hvilke garn kan erstatte Alafosslopi?

Mange lurer på hvilket garn man kan bruke til Villmarksgenseren nå som Alafosslopi er så vanskelig å få tak i. Garntypene Blåne og Troll fra den norske leverandøren Hillesvåg kan erstatte Alafosslopi. De har begge samme tykkelse, løpelengde og strikkefasthet. Kvaliteten er like god som den islandske ulla, og de to kan også kombineres.

To tråder Lettlopi kan også erstatte Alafosslopi. Dette gir deg muligheten til å velge mellom et hav av farger! Les mer om de ulike under.

Blåne kan erstatte Alafosslopi

Blåne er et glansfullt, mykt og luftig garn av norsk pelsull. Ull fra norsk pelssau har en grå, krøllet ull med både lyse og mørke fibre. Dette gir en spennende dybde og melering når garnet farges.

Troll

Troll kan erstatte Alafosslopi

Troll er et 2-trådet ullgarn som er tykt og luftig. Det er veldig lett å strikke med, og kan brukes både til tykke gensere som Villmarksgensere, interiør og toving.

Dobbel tråd Lettlopi kan erstatte Alafosslopi

Vi får påfyll av Lettlopi og Alafosslopi om hverandre. Derfor hender det at vi har Lettlopi på lager i farger som kan erstatte eller ligne Alafoss. Du kan gjerne strikke med dobbel tråd Lettlopi som erstatning for Alafosslopi, både hele plagg eller kun i bunnfarge eller mønsterfarger.

Populære oppskrifter

Flere influensere og designere har tatt i bruk norsk og islandsk ull i sine design. Vi har gode og kjente oppskrifter som passer Alafosslopi, Troll og Blåne.

Linka Neumann, også kjent som Valleyknits, har designet mange av de mest populære. Hun har skrevet bøkene Villmarksgensere 1 og 2 samt Villmarksinteriør. Design som Alasuq, Villmarksgenseren, Tusseladd Polar og Føyka er signert Linka Neumann.

Strikkepinner og strikkefasthet

Alle nevnte garnalternativer anbefales på samme pinnestørrelse, fra 4,5-7 mm og en strikkefasthet på 12-16 masker. Pinnene du velger avhenger ikke bare av hva som er anbefalt i oppskriften, men også hvordan du strikker. Derav begrepet «veiledende pinner» som det ofte står. Det er fordi dette er utgangspunktet, men så må du selv sjekke din strikkefasthet.

Villmarksgenser strikket i Hillesvåg Troll og Blåne. Foto: Linka Neumann.

Nøkkelen til suksess? Prøvelapp!

Mange strikker ulikt fra garn til garn. Noen strikker alltid fast, noen løst. Dersom du strikker fast, må du øke pinnestørrelsen for å nå strikkefastheten. Det kan være lurt å strikke en liten prøvelapp for å sjekke dette. Vi anbefaler alltid å legge opp 10 masker mer enn det strikkefastheten sier og så strikke 10-15 cm. Da kan du telle maskene innenfor 10 cm midt i lappen. Om antallet masker stemmer med strikkefastheten er du i mål. Om ikke, må du justere til tynnere eller tykkere pinner.

Mange strikker uten å sjekke. Ofte kan det gå bra, men du risikerer også at plagget blir for stort eller for lite. Plaggets mål i oppskriften stemmer kun dersom din strikkefasthet svarer til den i oppskriften.

Vi er her for å hjelpe

Vi hjelper deg gjerne med å finne riktige farger om du skal erstatte en type garn med et annet. Vi kan også gi deg flere gode råd på veien, som utregning av garnmengder til ulike oppskrifter og så videre.

Og du, husk at det alltid bare er å spørre om du lurer på hvilke andre garn som erstatte hverandre!

For eksempel kan du se her hvilke garn som kan erstatte Lettlopi!

Relaterte Innlegg