Garn

Norske Garn fra Rauma, Hillesvåg og Sandnes Garn

Norske garn - Troll fra Hillesvåg Ullvarefabrikk

Norske garn av god og fin kvalitet. Vi har tre ulike garnprodusenter som har helnorsk produksjon av Norske garn. Hillesvåg Ullvarefabrikk, Sandes Garn og Rauma Garn. 

Norske garn fra Hillesvåg ullvarefabrikk

Fabrikken har røtter tilbake til 1898, og flere av maskinene er over 100 år gamle. Alle garnene fra Hillesvåg er Helnorske kvaliteter. Hillesvåg er kjent for god kvalitet og noen av våre favoritter er Ask ullgarn, Blåne pelsullgarn og Tinde pelsullgarn. Ellers fører vi garn som Vidde, Vilje, Sol, Troll og Varde også.

Ask ullgarn er et 2-trådet, drøyt og luftig kardegarn. Garnet er spunnet av 100 % norsk ull. Plagg som blir strikket i Ask holder seg fint lenge, og kan henges til lufting og trenger ikke vaskes ofte for å holde seg fint. Det anbefales å håndvaske plaggene med mild ullsåpe, etterfulgt av ull sentrifugering i vaskemaskinen. Så legges plaggene flatt for tørking.

Ask ullgarn egner seg godt til plagg for både liten og stor. De blir lette og varmer godt, i tillegg er garnet velegnet til toving.

Blåne pelsullgarn er et glansfullt, mykt og luftig håndstrikkegarn av Norsk pelsull. Norsk pelssau er en egen norsk sauerase ulik den norske hvite sauen. Norsk pelssau har grå krøllet ull som inneholder både lyse og mørke fibre. De mørke fibrene gir garnet en spennende dybde og melering når den blir farget. Av denne grunn finnes ikke pelsullgarnene fra Hillesvåg i naturhvit. Pelssauens naturfarge er grå. Vi fører garn fra Hillesvpg som også er helnorske som kan blandes sammen med pelsullkvalitetene derosom man ønsker hvit, naturhvit eller lysere grå. Blåne kan også kombineres med Troll, da disse har samme strikkefasthet.

Tinde pelsullgarn har de samme egenskapene som Blåne, men er tynnere. Tinde blandes gjerne med naturtoner i Sol lamullgarn.

Norske garn fra Rauma

Rauma Garn ble etablert i 1927 og garnfabrikken ligger på Veblungsnes i Romsdalen. Rauma er et merke med mye historie og er kjent for å lage norske garn av god kvalitet.

Finull PT2 fra Rauma er ett 2- trådet kardegarn av ren, ny og 100% norsk ull. Finull har størst fargespekter, og gir deilige lette og myke plagg ved flittig bruk. Det er godt å strikke av og egner seg godt til toving, strikking, hekling og veving. Garnet gir lette og luftige plagg med lang levetid, og det finnes i hele 116 fantastiske farger!

Enkelte farger kan kjøpes  på 1 kg spoler, vokset og renset. Dette egner seg til strikkemaskin.

Finull fra Rauma Garn

Finull Pt2 finnes i hele 116 fantastiske farger!

Vams PT3 – et fyldig 2-tråds strikkegarn av ren ny ull. Garnet er beregnet til strikking av varme plagg, det er lettstrikket og egner seg spesielt godt til toving.

Vams PT3 produserer de selv på Rauma Ullvarefabrikk i Romsdalen. Der vasker, karder, tvinner, spinner, farger og nøster de garnet. Det benyttes kun norsk ull I Vams, som gjør det til et av våre favoritt norske garn. Norsk ull er et av verdens mest miljøvennlige tekstilfibre. Vi er stolte av at dette er et helnorsk produkt!

Vams PT3 - Norsk garn fra Rauma

Vams PT3 er  ett 2-tråds strikkegarn av 100% norsk ull

PT5 Sport er et passelig tykt sportsgarn som er mykt og supergodt å strikke med.
Det passer like godt til småplagg som sokker, luer og votter som til ullbukser, store kofter og gensere. 80% myk og god ull, 20% nylon.

PT5 sport - Norske garn fra Rauma Garn

Garnet er spesielt motstandsdyktig på slitasjeutsatte områder som for eksempel hæl, tå og ankel på skistrømper, knær på bukser eller gensere som brukes mye under andre tekstiler. Nylonforsterkningen merkes ikke utover dette, og reduserer ikke den gode ullkvaliteten. Plaggene kan også vaskes i vaskemaskin.

PT5 er ikke like “Helnorskt” som Finull og Vams. Forskjellen er at ikke alle prosesser i produksjonen av PT5 er gjort i Norge. Den Norske ullen blir sendt ut av landet for vasking og kommer tilbake til Norge der resten av prosessen til et ferdig garnnøste skjer.

Norske garn fra Sandnes Garn

Tidlig 1888 gikk en gruppe ledere fra byen Sandnes sammen og begynte å planlegge en garnfabrikk. Fabrikken skulle ligge nær vågen midt i Sandnes sentrum.
SANDNES GARN AS ble etablert under navnet Sandnes Uldvarefabrik i 1888, og er en av de eldste fabrikkene i Norge som produserer garn.

Tove fra Sandnes Garn gjør at strikking og toving blir som en lek. Lag sittunderlag, tøfler og plagg som blir ekstra varmt og godt i mange fine farger, som passer til alle.

Det ligger jo litt i ordet, Tove – perfekt til toving! Tove er ikke bare fint til toving, men er også mye brukt til kofter, selbuvotter og annen tradisjonsstrikk der en ønsker helnorsk ubehandlet ull. Tove er blant annet veldig lik tykkelse som Finull, eller om du legger tråden dobbel blir det samme tykkelse som Vams eller Fritidsgarn. Alle disse er garn som egner seg svært godt til toving og Norsk tradisjonsstrikk.

Tove fra Sandnes Garn - norske garn

FRITIDSGARN inneholder 100 % norsk ull. Garnet er dobbelt så tykt om Tove og selges spesielt mye til toving av votter, sitteunderlag og tilbehør. Barnas strikkepakke inneholder også Fritidsgarn. Garnet er fint til nettopp dette fordi det er passe tykt og fordi toving er genialt til barn som skal lære strikke. Tovingen gjør at ujevnheter i strikketøyet ikke blir særlig synlig.

Fritidsgarn fra Sandnes Garn - norske garn

Peer Gynt, garn av den gamle klassen. Kvaliteten blir mykere ved vask og holder seg særdeles godt. Skal du ha ett livsvarig plagg så velger du uten tvil Peer Gynt. En gammel klassiker i klesskapet.

Peer Gynt fra Sandnes Garn - norske garn

Sandnes sin eldste garnkvalitet som har vært på markedet siden 1938. Spesielt velegnet til å strikke kofter og store herreplagg da fasongen vil holde bra.

Se også Smart som er samme tykkelse, men Superwashbehandlet.