Garn, Strikking

Temperaturteppe for 2022

Har du hørt om temperaturteppe, eller årsteppe? De kan både strikkes og hekles og gir deg et helt unikt teppe med farger etter temperatur.

Foto: Linn Berit Eiesar.

Kan både strikkes og hekles

Hver dag gjennom året strikker eller hekler du en liten del av teppet. Du lager teppet så lite eller stort som du selv vil. Du kan strikke riller eller bruke ulike strukturteknikker, eller hekle rader eller lapper.

Velger du å strikke riller, kan du strikke en gang rett frem og tilbake hver dag.

Lag din egen fargeskala

På forhånd bestemmer du deg for hvilke farger som skal brukes til hvilke temperaturer. Her kan du for eksempel bruke intervaller på 4-5 grader. Røde og oransje farger passer fint til de varmeste sommerdagene, mens dagene med bitende januarkulde kanskje er mørkeblå? Du bestemmer helt selv!

Et godt tips er å ta en papplate, lage små hull og knyte på en liten bit av hver av garnfargene du skal bruke. Ved siden av garnfargene skriver du hvilke temperaturer de ulike fargene skal brukes til.

Lette og luftige tepper med Ask og Finullgarn

Ask ullgarn fra Hillesvåg Ullvarefabrikk og Finullgarn (PT2) fra Rauma Garn er to veldig gode garn å bruke til temperaturtepper. Begge har et veldig stort utvalg farger, slik at du kan sette sammen en fargeskala akkurat slik du ønsker.

En annen fordel med denne typen garn er at teppene blir lettere og luftigere enn mange andre typer garn. Og en ekstra bonus – siden Ask og Finullgarn er norske ubehandlede garn, så er de selvrensende! Bare heng det ferdige teppet ut til lufting når det behøves.

Foto: Mona Hopsø.
Foto: Linn Berit Eiesar.

Slik strikker du et temperaturteppe

Både Ask og Finullgarn er veldig fleksible på pinner fordi de er ubehandlede luftige garn. Du kan justere pinnene slik du selv ønsker fra pinne 3 mm og opp til 4,5 mm.

Hvilken størrelse du ønsker på teppet kan du selv bestemme ut fra maskene du legger opp. Vi foreslår å legge opp 280-300 masker på pinne 3,5. Da vil du få et godt og stort teppe som er ca. 130 cm bredt, med nokså «vanlig» tetthet. Du strikket teppet så langt du ønsker det.

Begynn med å notere temperaturene fra 1. januar

Synes du dette høres litt overveldende ut, så trenger du ikke nødvendigvis å begynne arbeidet 1. januar! Det viktigste er at du noterer deg temperaturen for dagen på et gitt tidspunkt. Strikkingen eller heklingen starter du når du er klar.

Og du, har du glemt å notere temperaturen en dag, så kan du jukse litt og sjekke historikken for ditt sted for eksempel på yr.no!

Lykke til!

Foto: Mona Hopsø.