Nybegynner, Strikking

Nybegynnerstrikk – tips til deg som er helt ny i strikkeverdenen

Har du bestemt deg for å begynne å strikke, men er usikker på hvor du skal begynne? Her har vi samlet noen gode tips til deg, så du kan lære deg å legge opp, felle av – og alt det som foregår imellom der! Vi viser deg også våre enkleste strikkepakker og noen av de vanligste forkortelsene du kan møte i strikkeoppskrifter.

Start enkelt, så mister du ikke motet

Visst kan det være fristende å gi seg i kast med fletter, intrikate mønster eller kofte med knappestolpe. Men de aller fleste som trives med å strikke, og som tryller frem de lekreste arbeider, har begynt med noe enkelt. Det er med strikking som med mye annet – øvelse gjør mester.

Pannebånd, skjerf, grytekluter eller vaskekluter er et fint sted å starte, og også en super anledning til å teste ulike teknikker – uten at selve arbeidet blir så stort. Arbeid som skal toves også et fint sted å starte for deg som fortsatt strekker deg etter alle strikkeres store drøm – å strikke jevnt.

Strikkepakker

Med en strikkepakke får du det du trenger i ett kjøp; både garn og oppskrift. Anbefalt pinnestørrelse til våre strikkepakker står dessuten lett tilgjengelig i nettbutikken, slik at du kan sjekke om du også trenger å kjøpe med pinner.

Under finner du linker til strikkepakker som passer deg som er nybegynner. Enkle gensere, babysett, håndkle og klut, topp og puter til sofaen er blant pakkene vi anbefaler.

Strikkepakkene for toving har også flere prosjekter som er fine å begynne med, som sitteunderlag, pannebånd med hareører til barn og votter.

Nyttige videoer fra Sandnes Garn på YouTube

Er du så heldig å kjenne noen strikkekyndige mennesker? I tilfelle anbefaler vi å bruke dem for alt de er verdt! Om du starter strikkereisen på egen hånd, anbefaler vi Sandnes Garn sine mange korte og enkle videoer på YouTube. Her kan du lære blant annet å legge opp masker, strikke rette og vrange masker, øke, minske, felle av og mye mer.

Forkortelser i oppskrifter

Strikkespråket kan se ganske gresk ut om du ikke kjenner til de mange forkortelsene som brukes. Her får du en kort oversikt over noen av de vanligste forkortelsene:

m = masker
omg = omgang
p = pinne
r = rett
vr = vrang
ggr = ganger
sm = sammen
arb = arbeidet

Slik leser du et mønsterdiagram

Mønsterdiagram skal ikke leses som en bok, hvor du begynner øverst til venstre.

Tvert om – mønsterdiagram til strikkeoppskrifter skal du lese nedenfra og opp, fra høyre mot venstre!

Du begynner altså med den nederste raden i diagrammet. I noen oppskrifter vil det stå et merke eller en pil som viser hvor du skal begynne, og noen ganger skal du telle deg frem midterste maske for å vite hvor du skal begynne. I tilfelle vil dette stå opplyst i oppskriften. Står det verken pil eller at du skal telle frem til midterste maske, så begynner du altså nederst til høyre.

Trenger du hjelp?

Våre medarbeidere er dyktige, og svarer gjerne på det du lurer på. Ingen spørsmål er for dumme – vi har alle begynt et sted! Om du sitter fast med et prosjekt, spør oss om råd neste gang du stikker innom Ulla Garn & Broderi i Drammen. Lykke til med strikkingen!

Oppskriftsholder Sort